jueves, 3 de octubre de 2019

El retorn d'Ulisses

1. Troia
Per la guerra els defensors de Troia van morir o van ser esclavitzats i els vencedors van tornar a les seves cases. Ulisses pren una navegació amb els seus homes cap a Itaca.

2. Els cícons
El vent desvia el vaixell d'Ulisses i acaben a la ciutat d'Ísmar. Els veïns demanen ajuda per atacar-los i Ulisses perd algú dels seus companys i es retira.

3. Els lotòfags
Hi ha una tempesta i el vent els torna a arrossegar. Acaben al menjador de lotus, alguns companys d'Ulisses mengen la flor de lotus i obliden el viatge però per la força torna amb ells.

4. Polífem
Ulisses arriba a l'illa dels ciclops. Polifem es menja un companys d'Ulisses  fins que li claven una estaca en l'únic ull que té.

5. Èol
 Arriben a l'illa del deu Èol (dels vents). Èol els acull al seu palau però al cap d'un mes Ulisses se'n va. Èol li diu la ruta i a més li dona un sac amb vents per al viatge. Al desé dia prop d'arribar a Ítaca els companys d'Ulisses obrin el sac per a vorer que hi ha i el vent els arrossega fins tornar a l'illa d' Èol qui els fa fora perquè pensa que estan maleïts pels deus.

6. Els lestrígons

Ara van sense guiatge i es desvien a l'illa dels gegantins lestrígons. Quan un aqueu és devorat s'adonen que són antropòfags i intenten fugir. Només la nau d'Ulisses consegueix escapar perquè les altres estaven enfonsades per les roques.

7. Circe

Aclaparats per la pèrdua dels companys van a l'illa d'Eea. Els homes d'Ulisses van a explorar i la maga Circe els convida a beure i es fan porcs. Un d'ells es salva i avisa a Ulisses i va a rescatar-los. Gràcies a un antídot a Ulisses la droga no li afecta i amenaça a circe amb una espasa per a que lleve l'encanteri dels companys.

8. L'Hades

Circe li indica que primer d'anar a Ítaca visita l'Hades, el reialisme dels morts. Al anar s'atansa amb les ànimes i es troba amb Tirèsias. Li adverteix que si toca les vaques del sol perdrà als seus companys i tornarà sol.

9. Les sirenes

Una de les amenaces per a tornar a Ítaca són les sirenes. Els seus cants atrauen als navegants i els fan naufragar i com Ulisses ja estava avisat per Circe, ell i els seus companys es tapen les orelles i no senten els cants mortals.

10. Escil·la i Caribdis
Escil·la és un monstre de sis caps de gossos que devora els mariners que passen per la vora i Caribdis xucla l'aigua per a vomitar-ho després. Ulisses s'acosta massa a Escil·la i es menja sis dels companys però la resta passa l'estret.

11. Les vaques del Sol
A l'illa de Trinàcria van estar més d'un més esperant vents per a navegar. Ulisses recorda que els seus companys no podien tocar les vaques del Sol o provocarien l'ira del Sol. Per la nit els companys per a sopar es mengen unes vaques. El Sol demana a Zeus un càstig i aquest tira un llamp a la nau d'Ulisses on ell és l'únic que ix viu.

12. Calipso

 Arriba a l'illa d'Ogígia després de nou dies.Una nimfa s'enamora d'ell i el reté a una cova set anys i ell sempre plorava veient el mar. Zeus l'obliga a soltar a Ulisses i ell se'n va.

13. L'illa dels feacis

Posidó encara li guarda rancor per la ceguesa del seu fill a Ulisses, i el fa naufragar amb una tempesta de nou, Ulisses arriba a una illa on es queda adormit en la arena fins que el desperten unes noies que estaven jugant a la pilota. La bella Nausica li ofereix hospitalitat en el palau del seu pare, el rei dels feacis.
14. Ítaca, per fi.
 Quan desperta se li presenta la deesa Atena el converteix en captaire i uns nobles convençuts de la seva mort consumien les seves propietats i intentaven casar-se amb Penèlope, pero ella volia endarrerir el seu nou casament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario