domingo, 13 de octubre de 2019

7.Els grans poetes llatins: Virgili, Horaci, Ovidi.


La poesía llatina va sorgir de l'epoca d'Agust despres de moltes guerres i recupera el valor moral d'Agust.

Els grans poetes llatins: Virgili, Horaci, Ovidi.

Virgili: Va estudiar a Milà i després a Roma. Allà va aconseguir el reconeixement públic amb les Bucòliques, també anomenades Èglogues, deu petits poemes que van ser els primers de tema pastoril escrits en llatí, seguint el model del grec Teòcrit, que va ser l’iniciador de la poesia bucòlica al segle III a. C. Mecenas li va regalar una casa a Roma, ell sempre va preferir viure al camp, al sud d’Itàlia. Per això no és estrany que les Geòrgiques, la seva següent obra mostrés també el seu amor per la vida rural i la natura.




Resultado de imagen de virgili

Horaci:Va nàixer a Venúsia en una família humil. El seu pare era llibert i es va esforçar donant-li la millor educació al seu fill primer a Roma i després a Atenes. Va lluitar contra August en la guerra de la República a Filipos. Horaci després de la derrota va treballar com a funcionari fins que Virgili li va presentar a Mecenas.  Aquest li va donar suport econòmic i li va regalar una finca al camp sabí. Com no volia saber res de política va rebutjar ser el secretari d'August.

Va reunir les seues composicions en quatre reculls:
  • Sàtires: 18 poemes en dos llibres. El caràcter aviat apacible i escèptic d'Horaci després de la derrota a la guerra es veu obligat a ser funcionari. També critica a la societat irònicament.
  • Epodes:  17 poemes que presenten la transició entre  poesia satírica i la lírica posterior.
  • Odes: 103 poemes en quatre llibres. Se serveix dels temes i els metres de la lírica grega. Els temes  són: 
    • odes d'amor: dedicades a dones imaginàries o dones de relacions superficials.
    • odes filosòfiques: influència estoica i idees epicúries.
    • odes romanes: tema patriòtic.
  • Epístoles: 23 poemes en forma de carta en dos llibres. El primer és filosòfic i el segon conté teories literàries. 
Després de rebutjar l'oferta d'August va morir al poc temps de Mecenas i van ser enterrats al costat.
  
Resultado de imagen de horaci
Ovidi:Va nàixer a Sulmona en una família de calsse eqüestre. Va estudiar retòrica a Roma i va completar la seua formació amb un viatge pel món hel·lènic. Al tornar a Roma va dedicar-se a lo judicial però ho va abandonar per a fer poesia. La seua economia era millor que la de Virgili o Horaci per això podia continuar fent poesia.Va estar al cercle de Messala Corví. Es va casar dues vegades però la tercera don va ser la seua felicitat. Es va dedicar a diversos gèneres com:
  • Poesia elegíaca d'amor (Amors i Heroides)
  • Poesia didàctica d'amor (Art amatòria, Remeis d'amor, Cosmètics per a la cara de la dona)
  • Poesia èpica (Metamorfosis)
  • Poesia didàctica patriòtica (Fastos)
Resultado de imagen de ovidi L'any 8 d.C August exilia a Ovidi i se'n va a Tomis, una ciutat a la costa del mar Negre. El va exiliar pel poema Art amatòria per la contradicció dels valors morals del príncep. O també hi ha altra hipòtesi de que Ovidi fos còmplice d'un adulteri de Júlia, la neta d'August. Tot sol a Tomis, sense amics i la seua muller mor sol sense acabar Pòntiques i August mor sense perdonar-lo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario